KONTAKTUČLANITE SEPRESSLINKOVIDOKUMENTI

DODELJENI MALI GRANTOVI ZA PROJEKTE INFORMISANJA O EU NA LOKALU

Deset organizacija čiji su predlozi pobedili na konkursu „Evropa za mene“ u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji danas je potpisalo ugovore o finansiranju inovativnih projekata i informativnih kampanja o Evropskoj uniji na lokalu.

Želeći da građanima Srbije približi proces evropske integracije i predstavi koristi, ali i obaveze članstva u EU, Evropski pokret u Srbiji je krajem avgusta objavio poziv za predloge projekata, na kome su pravo učešća imale lokalne organizacije civilnog društva, biblioteke, univerziteti i mediji.


Na poziv se javilo 60 organizacija iz različitih krajeva Srbije, a odabrano je deset predloga koji će unaprediti znanja i svest građana Srbije o aspektima evropske integracije Srbije koji su od posebnog lokalnog ili regionalnog značaja. Tako se, recimo, planira proizvodnja radio emisija za mlade o evropskim temama u Požegi, promocija evropskih programa podrške preduzetnicima u Paraćinu, a istraživačko izveštavanje o problemu otpada u Prijepolju.

 

U ime organizatora, Ivan Knežević, zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji, rekao je da je dodela malih grantova lokalnim organizacijama i medijima najbolji način da se složen proces pristupanja Srbije EU demistifikuje i dovede u direktnu vezu sa svakodnevnim potrebama građana.


„Pored toga što obezbeđujemo finansiranje za projekte namenjene lokalnim zajednicama iz kojih su i potekli, mi ćemo davati i mentorsku podršku ovim organizacijama i podići njihove kapacitete da sprovode projekte,“ dodao je Knežević.


U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji koja finansijski podržava projekat Evropa za mene, okupljene je pozdravio Pol-Anri Prese, šef za štampu, informisanje i komunikacije. Prese rekao je da istraživanja pokazuju da gradjani nisu dovoljno informisani o procesu pristupanja Uniji niti kako će im taj proces doprineti u svakodnevnom životu. 

 

“Važno nam je da građani Srbije dobiju jasne informacije o evropskim vrednostima, o tome šta je Unija, kako funkcioniše i o čemu se pregovara sa Srbijom”, izjavio je Prese.


Uz ocenu da je „partnerstvo“ ključna reč, on je naveo da projekat „Evropa za mene“ omogućava saradnju sa partnerima iz Niša, Prokuplja, Novog Sada, Požege, Beograda, Paraćina, Kruševca, Jagodine. On je dodao da građani Beograda imaju prednost da lakše dobiju informacije o pristupanju EU, a cilj ovog projekta je upravo da se poboljša razmena informacija u drugim gradovima u Srbiji.

 

 

Dodela malih grantova deo je projekta Evropa za mene koji Evropski pokret u Srbiji sprovodi u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo, sa idejom da se ojačaju kapaciteti lokalnih organizacija, ustanova i medija da građanima pružaju proverene i korisne informacije o evropskoj integraciji Srbije. Projekat finansira Delegacija Evropske unije. 


Komentari

Uključi se napiši komentar:

Uključi se napiši komentar:

Ime i prezime
Komentar
 •  

   

 •    Belgrade Security Forum

 •    

 •  

  Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

 •  

   

 •  

  OCDoskop

 • Beta - novinska agencija

 • Privredna Komora Srbije

 • EurActiv.rs

 • Slovak Aid

 • Evropa Plus